trefwoord

Bottom-up verandering: De kracht van verandering vanuit de werkvloer

In een tijd waarin slechts 30% van verandertrajecten slaagt en meer dan 75% van organisaties kiest voor een top-down benadering, ontstaat er een groeiende behoefte aan een andere aanpak. Bottom-up verandering biedt een revolutionaire manier om organisatieverandering te realiseren: niet vanuit de directiekamer, maar vanuit de werkvloer waar de echte kennis en ervaring ligt.

Rob van Es
Diagnosing Change
Rob van Es analyseert de moeilijkste vorm van verandering waarbij initiatief en eigenaarschap bij medewerkers ligt. Een essentiële gids voor het begrijpen van bottom-up dynamiek.
Boek bekijken
79,50
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

De grenzen van traditionele veranderaanpakken

Veel organisaties worstelen met de beperkingen van top-down verandering. Bottom-up aanpakken leveren niet alleen betere resultaten op, maar zo veel betere resultaten dat er alle reden is om serieuze vraagtekens te zetten bij onze huidige manieren van organiseren. Het probleem ligt in het feit dat traditionele methoden uitgaan van de aanname dat een kleine groep kan bepalen hoe een grote groep moet veranderen.

SPOTLIGHT: Mathieu Weggeman

Als hoogleraar Organisatiekunde aan de TU/e en ervaren bestuursadviseur brengt Weggeman diepgaande inzichten in hoe vakmensen de motor van verandering kunnen zijn. Meer over Mathieu Weggeman
Jaap Peters Mathieu Weggeman
Het Rijnland veranderboekje
Peters en Weggeman pleiten voor een Rijnlandse veranderaanpak die begint bij vakmensen op de werkvloer. Een praktische gids voor een andere manier van organiseren.
Boek bekijken
15,-
Op werkdagen voor 21:00 besteld, volgende dag in huis
Bottom up! -  Systeemtransformatie voor doorzetters
Een inspirerend verhaal over hoe bottom-up systeemtransformatie verbluffend betere resultaten oplevert dan traditionele top-down aanpakken. Met concrete voorbeelden uit de praktijk.

Waarom bottom-up verandering effectiever is

De kracht van bottom-up verandering ligt in het feit dat delen van het veranderen dienen te profiteren van de kennis en ervaring die vanuit een bottom-up benadering te verkrijgen zijn. Medewerkers op de werkvloer hebben vaak het beste zicht op wat er werkelijk speelt en welke oplossingen het meest praktisch zijn.

Veranderprocessen beginnen bij medewerkers op de werkvloer die met passie en doorzettingsvermogen duurzame verandering kunnen initiëren, zelfs zonder formele macht. Uit: Groen en gevangen
Else Boutkan
Groen en gevangen
Boutkan toont hoe Marieke en Hakim zonder formele macht toch duurzame verandering realiseren. Een inspirerend verhaal over de kracht van bottom-up initiatieven.
Boek bekijken
17,99
Op werkdagen voor 21:00 besteld, volgende dag in huis
De spreeuwenzwerm - 7 lessen in veranderkracht
Patricia Braat
Praktische lessen voor het mogelijk maken van positieve verandering vanaf de werkvloer. Zeven concrete stappen om veranderkracht te ontwikkelen in hiërarchische organisaties.

De pioniers van bottom-up organiseren

Moderne organisaties ontdekken steeds meer de waarde van medewerkers als veranderagenten. In plaats van weerstand tegen verandering te verwachten, erkennen vooruitstrevende leiders dat de meeste medewerkers wel willen veranderen, maar vaak de juiste condities missen.

SPOTLIGHT: Georgette Kempink

Als partner van Broosz en expert in Nieuw Organiseren helpt Kempink teams naar zelfsturing. Haar werk toont hoe vakmensen de regie kunnen terugpakken. Meer over Georgette Kempink
Jan Smit Georgette Kempink Guido van de Wiel
Pionieren naar nieuw organiseren
Kempink, Van de Wiel en Smit laten zien hoe pionieren naar nieuw organiseren werkt. Veel praktijkvoorbeelden tonen verandering vanuit individuele medewerkers en teams.
Boek bekijken
15,94
Verwachte levertijd ongeveer 3 werkdagen
Floor de Ruiter: ‘Laat de meest extreme belangen met elkaar overleggen’
Floor de Ruiter
Een diepgaand interview over bottom-up systeemtransformatie met concrete cases zoals Holland Casino. Toont hoe extreme belangen samen tot betere oplossingen komen.

Van marketing tot organisatieverandering

Bottom-up verandering manifesteert zich in verschillende vormen. Van marketingstrategieën tot organisatorische transformaties - de principes blijven hetzelfde: begin bij degenen die het werk daadwerkelijk uitvoeren.

Rick Zuidbroek Remco Zuidbroek
Zet je (online) marketing op zijn kop!
De Zuidbroek-broers presenteren een innovatieve marketingmethode die begint bij bestaande klanten. Een bottom-up approach die zorgt voor meetbare resultaten en gecontroleerde groei.
Boek bekijken
24,-
Op werkdagen voor 21:00 besteld, volgende dag in huis
Corporate Rebels Corporate rebels zoals bij bol.com tonen hoe verandering van onderaf geïnitieerd kan worden. Het verhaal illustreert perfect hoe verandering zich door de organisatie verspreidt.
Arend Ardon: Casestudy 'Ontketen vernieuwing!'
Arend Ardon
Arend Ardon beschrijft hoe vernieuwing ontstaat door beweging te creëren in plaats van plannen uit te rollen. Praktische inzichten voor het ontketen van verandering.

De praktijk van bottom-up verandering

Succesvolle bottom-up verandering begint met het herkennen dat je wilt dat de beweging zich uitbreidt en er steeds meer mensen aansluiten. Hiervoor is het nodig om direct een groepje mensen om je heen te verzamelen die het gedachtegoed met je delen. Het gaat om het creëren van beweging, niet om het uitrollen van plannen.

Joost Minnaar Pim de Morree
Corporate Rebels
Minnaar en De Morree onthullen hoe rebelse organisaties traditionele hiërarchieën doorbreken. Het boek toont concrete voorbeelden van organisaties die bottom-up verandering omarmen.
Boek bekijken
22,99
Op werkdagen voor 21:00 besteld, volgende dag in huis
De meeste medewerkers willen wel -  Ontdek de veranderkracht van je mensen
Annemiek Burema
Een krachtig pleidooi tegen het 'ze willen niet' excuus. Toont hoe je de veranderkracht van mensen kunt ontdekken door anders naar verandering te kijken.

Van theorie naar praktische toepassing

Bottom-up verandering vereist moed van zowel leiders als medewerkers. Het betekent afscheid nemen van de illusie van controle en vertrouwen op de collectieve wijsheid van de organisatie. We kregen plotseling onverwachte uitbarstingen van collectieve wijsheid te zien en moeiteloos vrolijke implementatieprocessen. Want wat is er leuker dan zelf of met elkaar je eigen toekomst vorm te geven?

Charlotte Extercatte: ‘Een kleine stap levert grote klimaatwinst op’
Charlotte Extercatte
Concrete handvatten voor het starten van klimaatwerk vanuit de werkvloer. Toont hoe kleine stappen grote klimaatwinst opleveren en hoe je beweging op gang brengt.
Diagnosing Change Bottom-up verandering vereist het stellen van organisatiediagnoses en het nemen van morele besluiten. Het gaat om cultuur, ethiek en politiek in organisaties en professies.

De toekomst van organisatieverandering

Bottom-up verandering is meer dan een managementtrend - het is een fundamentele verschuiving in hoe we denken over organisaties en verandering. In een wereld waar succesvol veranderen vraagt om een bottom-up benadering en betrokkenheid een belangrijke succesfactor is, moeten organisaties leren om de kracht van hun medewerkers te benutten.

De reis naar echte organisatieverandering begint niet in de directiekamer, maar op de werkvloer waar de echte expertise ligt. Door medewerkers te vertrouwen, ruimte te geven en te ondersteunen, kunnen organisaties transformaties realiseren die zowel duurzaam als betekenisvol zijn.

Boeken over 'bottom-up verandering' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'bottom-up verandering'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden