Recensie

Superluisteren - ‘Inhoudelijk rijk boek’

In een wereld vol ruis en snelle meningen laat Franka Rolvink Couzy in ‘Superluisteren’ zien wat er werkelijk nodig is om anderen écht te begrijpen. Luisteren blijkt geen passieve, maar een krachtige, transformerende vaardigheid. In haar recensie gaat Irene Keur in op de praktische én persoonlijke waarde van dit compacte, maar rijke boek.

Irene Keur | 15 juli 2025 | 3-4 minuten leestijd

Met haar boek Superluisteren laat Franka Rolvink Couzy zien hoe goed luisteren niet alleen leidt tot betere communicatie, maar ook tot sterkere samenwerking en betere resultaten. In dit compacte, maar inhoudelijk rijke boek neemt de auteur je mee in de verschillende vormen van luisteren, de impact ervan en hoe je zelf een betere luisteraar wordt. Met praktijkvoorbeelden, persoonlijke verhalen, reflectievragen en een concreet stappenplan biedt het boek zowel inzicht als houvast voor iedereen die effectiever wil communiceren – op de werkvloer én daarbuiten.

veel diepgang

In een tijd waarin communicatie centraal staat, maar échte verbinding steeds zeldzamer lijkt, brengt Superluisteren een overtuigend pleidooi voor een onderschatte vaardigheid: luisteren. Dit ogenschijnlijk dunne boek biedt verrassend veel diepgang en zet aan tot reflectie en gedragsverandering. De kracht van het boek zit in de combinatie van theoretische onderbouwing, praktijkvoorbeelden, reflectievragen en persoonlijke verhalen, die de inhoud menselijk en herkenbaar maken.

vormen van luisteren

Het boek is logisch opgebouwd en heeft drie delen. Het eerste deel introduceert onder andere de verschillende vormen van luisteren en maakt de lezer bewust van de keuzes die we hierin – vaak onbewust – maken. Of je nu luistert om te reageren, om te beoordelen of om te begrijpen: elk type luisteren heeft impact, en niet elke vorm is in elke situatie even effectief. De auteur legt overtuigend uit waarom het essentieel is om de juiste vorm van luisteren te kiezen, afhankelijk van de context.

potentieel van luisteren

In het tweede deel gaat de auteur in op het potentieel van luisteren. Hier wordt duidelijk dat luisteren veel meer is dan slechts een passieve activiteit; het is een vaardigheid die invloed heeft op besluitvorming, samenwerking en inclusie. Organisaties investeren tegenwoordig veel in diversiteit – qua leeftijd, achtergrond, geloof en gender – maar vergeten daarbij vaak dat het échte rendement pas ontstaat als er ook actief geluisterd wordt naar die verschillende perspectieven. Luisteren kan leiden tot bredere inzichten, betere besluiten en uiteindelijk betere resultaten.

betere luisteraar

Het derde deel is wellicht het meest praktisch. Hier leert de lezer hoe hij of zij een betere luisteraar kan worden. Er wordt stilgestaan bij hoe persoonlijke patronen – zoals vooroordelen, aannames en zogeheten ‘heilige huisjes’ – ons vermogen tot luisteren beperken. De auteur geeft handvatten om deze patronen te herkennen én te doorbreken. Het afsluitende zevendelige stappenplan biedt concrete tips om zelf een ‘superluisteraar’ te worden.

Wat dit boek extra krachtig maakt, zijn de persoonlijke, échte verhalen en praktijkvoorbeelden die door het hele boek heen verweven zijn. Ze zorgen voor herkenning en maken de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk eenvoudig.

Ruimte aan perspectieven

Een opvallende observatie uit het boek is dat veel gesprekken binnen organisaties gericht zijn op het behalen van een doel, in plaats van op het écht horen van het andere verhaal. Het boek laat zien hoeveel winst er te behalen valt door actief te luisteren – niet alleen om misverstanden en fouten te voorkomen, maar ook om ruimte te geven aan andere perspectieven en daarmee betere resultaten te behalen. Zelfs iets eenvoudigs als het dubbelchecken van een boodschap, hoe ongemakkelijk dit ook kan lijken, kan managers helpen.

Superluisteren is een toegankelijk, maar inhoudelijk rijk boek dat aanzet tot bewustwording en actie. Het is een aanrader voor iedere professional die zijn of haar communicatieve vaardigheden wil verdiepen – en met name voor leiders die het verschil willen maken door écht te luisteren.

Over Irene Keur

Irene Keur is eigenaar van Keur Communicatie & Management. Na 20 jaar als marketing en communicatie manager, is ze sinds 2018 actief als interimmer binnen het HR vakgebied met recruitment als specialisatie. Als interimmer adviseert zij zowel profit als non-profit organisaties op het gebied van recruitment, employer branding en arbeidsmarktcommunicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden