OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Psychologie
Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
Pagina 26 van 1.378 resultaten
recensie
Psychologie
6 september 2021
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Dit boek behandelt de aanpak van de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) voor het werken met groepen. ACT in groepen van Gijs Jansen is overzichtelijk, vlot geschreven en nodigt uit tot handelen.
preview
Psychologie
6 september 2021
Pieter Grimbergen
2-3 minuten leestijd
Confrontaties met compassie geeft geen stappenplan, geen adviezen of uitgestippelde paden, maar nodigt de lezer - gever óf ontvanger van hulp - uit om zijn vragen over compassie lief te hebben en ermee aan de slag te gaan. In zijn preview vertelt de auteur over zijn boek.
preview
Psychologie
3 september 2021
Eva van den Broek
4-5 minuten leestijd
Als iets schijnbaar kleins ongemerkt grote invloed heeft op ons gedrag heet dat Het bromvliegeffect. En het treedt veel vaker op dan je denkt. Eva van den Broek en Tim den Heijer schreven er een boek over: Het bromvliegeffect. Ze vertellen erover in hun preview.
achtergrond
Psychologie
2 september 2021
Karin de Zwaan
Daniel Kahneman wordt gezien als de meest invloedrijke psycholoog van onze tijd. Velen laten zich door hem inspireren. Hij geeft ons nieuwe, frisse inzichten, gebaseerd op stevig wetenschappelijk onderzoek. Neem zijn TED talk over geluk. Daarin stelt hij: Geluk is een kwestie van herinnering, en kun je dus beïnvloeden.
recensie
Psychologie
27 augustus 2021
Christel Deckers
3-5 minuten leestijd
Stop met piekeren en start met leven! Bij het intoetsen van deze zoektermen kreeg ik 162.000 hits! De GGZ is zwaar overbelast en de wachttijden zijn enorm. Wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen?
preview
Psychologie
26 augustus 2021
Daan Remarque
2-3 minuten leestijd
Heb jij ook gezien hoe Mark Rutte zei dat we geen handen meer moesten geven, en daarna zelf handen schudde met Jaap van Dissel? Dat is de macht der gewoonte. Gewoontes zijn bijzonder hardnekkig en dat is voor ons allemaal lastig, bijvoorbeeld als we anders willen eten, drinken of bewegen. Hoe pak je dat aan? Gedragspsycholoog Daan Remarque schreef er een boek over.
interview
Persoonlijke effectiviteit
20 augustus 2021
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
De huidige maatschappij maakt dat veel mensen zich een immense druk opleggen. Velen bezwijken eronder, vooral onder de druk van het moeten presteren. Hans van Breukelen, Benno Diederiks en Bas Kodden breken in hun nieuwe boek Mentale Innovatie een lans voor de terugkeer naar je eigen wensen en doelen. Over het geluk van pech hebben, je ambities herontdekken, kunst en kunde en de tak aan de rand van de waterval als reddingsboei.
preview
Psychologie
19 augustus 2021
Aukje Nauta
3-4 minuten leestijd
In Nooit meer doen alsof laat Aukje Nauta de schoonheid van schaamte zien én deelt ze haar methode waarmee je leert je schaamtegevoelens te gebruiken als wegwijzer naar wat je (stiekem) het állerliefste wil. In haar preview vertelt ze over haar boek.
interview
Psychologie
16 augustus 2021
Jeroen Ansink
5-8 minuten leestijd
Onze beslissingen bevatten een schokkende hoeveelheid RUIS, zegt Olivier Sibony met Daniel Kahneman en Cass Sunstein in Ruis. Dat kost het bedrijfsleven niet alleen kapitalen, maar leidt ook tot een meer onrechtvaardige wereld. ‘Het probleem wordt niet alleen onderschat, veel mensen weten niet eens dat het bestáát.'
preview
Psychologie
13 augustus 2021
Leo Pot
2-3 minuten leestijd
Mijn vorige boek Hoe krijg je altijd gelijk? had als vertrekpunt de weeffouten in ieders denken. In een kleine vijftig voorbeelden liet ik zien hoe je daarvan gebruik kunt maken om anderen te beïnvloeden en situaties naar je hand te zetten.
recensie
Communicatie en media
13 augustus 2021
Henk Jan Kamsteeg
3-5 minuten leestijd
Cal Newport biedt uitkomst voor menig professional. In zijn nieuwste boek bevrijdt hij ons van de druk van de talloze e-mails. Lees Bevrijd!, pas zijn tips toe en word pas echt effectief!
achtergrond
Algemeen management
12 augustus 2021
Bertrand Weegenaar
9-13 minuten leestijd
In 2016 heerste een positieve vibe rondom internet, platformen, en de activiteiten van sociale media. Daar is vijf jaar later weinig van over. Een reeks aan gebeurtenissen en publicaties over onderwerpen als de macht van Big Tech, deep fake, bedreigingen door cybercriminaliteit, en de inzet van sociale media om onze democratie te ondermijnen, hebben een zeer verontrustende ondertoon.
interview
Psychologie
12 augustus 2021
Hans van der Klis
8-11 minuten leestijd
Over wilskracht, het majestueuze boek dat Edwin Zasada schreef over zijn studie naar zelfdiscipline, heeft alles in zich om een standaardwerk te worden over het onderwerp, misschien zelfs wel buiten de eigen grenzen.
recensie
Psychologie
6 augustus 2021
Peter de Roode
4-6 minuten leestijd
RUIS is een zeer indrukwekkend boek met een enorme diepgang over een onderwerp waar we als mens aangesproken worden op een bijzonder zwak punt: het gebrek aan overeenstemming bij het nemen van beslissingen.
recensie
Psychologie
6 augustus 2021
Eric van Arendonk
1-2 minuten leestijd
Het bromvliegeffect is mij niet vreemd. Zodra dit gezoem in ons huis klinkt, springt mijn vrouw op en grijpt de vliegenmepper. Er volgt dan een hilarische achtervolging waarbij in 90 procent van de gevallen de bromvlieg het moet ontgelden. Wat zo'n klein beestje een energie bij haar losmaakt is ongekend. Het is een mooie metafoor voor de inhoud van dit leerzame boek.
recensie
Psychologie
4 augustus 2021
Jan Hoogstra
3-5 minuten leestijd
Beslissingen, waarbij interpretatie komt kijken, zijn vaak fout. Hoe komt dat nu en hoe kunnen we dat voorkomen? Kahneman, Sibony en Sunstein beschrijven in het onderbouwde boek ‘RUIS' oorzaken, concrete voorbeelden, een model voor verbetering, maar ook bezwaren tegen het oplossen van ruis. Een boek dat je manier van denken gaat beïnvloeden.
nieuws
Algemeen management
2 augustus 2021
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Het gebruik van e-mail maakt mensen niet alleen improductiever, maar ook ongelukkiger, schrijft Cal Newport in Bevrijd! Dat komt omdat kenniswerk momenteel is georganiseerd rondom het ‘hyperactieve collectieve brein’.
column
Psychologie
27 juli 2021
Edwin Zasada
3-5 minuten leestijd
Wettelijk heeft een medewerker op werkdagen van meer dan 5,5 uur recht op twee pauzes van minimaal 15 minuten. De meeste organisaties zullen op of rond de wettelijke richtlijn zitten. Misschien met iets meer pauzetijd, maar slechts zelden met significant meer pauzemomenten. Slim is dat niet, vooral niet nu kenniswerkers een steeds groter deel van onze economie voor hun rekening nemen.
recensie
Psychologie
22 juli 2021
Christel Deckers
2-3 minuten leestijd
Marije Snippe heeft een praktische handreiking opgesteld om, in eerste instantie bedoeld om thuis (maar zeker ook geschikt voor op je werk!), beter ruzie te leren maken. Snippe put hiervoor uit ervaringen uit haar praktijk voor systemische therapie.
column
Psychologie
20 juli 2021
Edwin Zasada
5-7 minuten leestijd
Daar sta je dan. Heb je als manager 1500 euro uitgegeven aan een cursus timemanagement voor een medewerker die moeite heeft met het afronden van projecten, zie je nog geen resultaat.