OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Psychologie
Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
Pagina 18 van 1.376 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
14 november 2022
Anton Scheffers
4-6 minuten leestijd
De titel van het boek ‘Samen intelligent bewegen’ triggerde mij meteen. Samen bewegen kan ik me goed voorstellen, maar intelligent bewegen? Intelligent associeer ik met nadenken. Bewegen met je lichaam, juist om uit je hoofd te komen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
14 november 2022
Rudy Kor
5-7 minuten leestijd
Volgens Ap Dijksterhuis dwing je inspiratie af, is het de beloning voor eerder geleverde arbeid. Inspiratie, zegt hij, komt uit het onbewuste, dat vaak al jaren ‘voorbewerkt is’ voor dat de inval zich aandient. In zijn nieuwe boek illustreert hij deze stelling met verhalen over succesvolle mensen zoals sporters, wetenschappers, componisten en auteurs. Dijksterhuis heeft een informatief boek geschreven over wat deze mensen deden om geïnspireerd te raken.
recensie
Organisatiekunde
11 november 2022
Louis Thorig
3-4 minuten leestijd
‘De voorbeeldige organisatie - Van goede bedoelingen naar goed gedrag’ is het nieuwste boek van de organisatiepsychologen Naomi Ellemers en Dick de Gilder. De auteurs trachten gevoelens van onkunde, onmacht en onbegrip waarom het misgaat in organisaties zo veel mogelijk weg te nemen.
preview
Psychologie
10 november 2022
Astrid Groenewegen
3-4 minuten leestijd
In 'De kunst van gedrag ontwerpen' neemt Astrid Groenewegen je mee in de toegepaste gedragswetenschap. Hoe maken wij keuzes? Wat triggert ons om in actie te komen? En wat houdt ons juist tegen? In deze preview vertelt Groenewegen wat je van haar boek mag verwachten.
recensie
Psychologie
10 november 2022
Sippy van Akker
5-7 minuten leestijd
Ik las ‘The Myth of Normal; Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture’, van arts en auteur Gabor Maté en (zijn zoon) Daniel Maté. Ik heb het boek ergens het Magnum Opus van Maté genoemd zien worden. Zo zou je deze pil waarvan de hoofdtekst iets minder dan 500 pagina's telt en probeert allesomvattend te zijn in de onderwerpkeuze, zeker kunnen noemen.
recensie
Psychologie
9 november 2022
Cees van der Boom
3-5 minuten leestijd
Het is - op dit moment - onbekend hoeveel politieagenten in hun leven te maken krijgen met voor hen ingrijpende gebeurtenissen. Veel politiemensen krijgen daardoor te maken met PTSS, een posttraumatische stressstoornis. In 'Als de sirenes blijven loeien' vertellen diverse politiemensen hun verhaal dat bij hen uiteindelijk leidde tot de diagnose PTSS. Soms is één heftige gebeurtenis voldoende maar al te vaak is PTSS het gevolg van meerdere ingrijpende gebeurtenissen …
recensie
Psychologie
7 november 2022
Teun van Aken
3-4 minuten leestijd
Stress hoort nu eenmaal bij het leven en is in zekere zin ook gezond. Zonder gezonde stress geen prestaties. Dit lees ik in de inleiding van ‘Handboek stress te lijf’ van Jan Jaap Verolme. Maar te veel stress is dat allemaal niet. Dan ontstaat ongezonde stress en tenslotte een burn-out. ‘Handboek Stress te Lijf’ gaat over het voorkomen van te veel stress en biedt ook een handreiking aan professionele hulpverleners.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 november 2022
Danny Mullenders
5-7 minuten leestijd
Ik was op zoek naar een boek naar de onderliggende principes bij inspiratie. Dat werd ‘Inspiratie’, van Ap Dijksterhuis. Je kent hem misschien van ‘Het slimme onbewuste’, en ‘Op naar geluk’: populair wetenschappelijke boeken met een uitstekende mix van evidence-based inzichten, praktijkvoorbeelden en zelfhulp. ‘Het slimme onbewuste’ vond ik een fantastisch boek. Dijksterhuis verklaarde daarin alledaagse menselijke gedragsfenomenen vanuit een psychologisch perspectief.
video
Psychologie
3 november 2022
Elizabeth Ebbink
Ken je dat knagende gevoel dat je kansen misloopt omdat je stem niet goed overkomt? Dat je werk met een andere stem beter zou gaan? Stemtrainer Elizabeth Ebbink leert je in 'Ligt het aan je stem?' hoe je met je stem stuurt zonder te dwingen. In de Bookchat geeft ze voorbeelden aan de hand van de vier stemdimensies.
recensie
Psychologie
2 november 2022
Danny Mullenders
4-6 minuten leestijd
‘Mijn levensherinneringen’ van Viktor Frankl verscheen begin 2022 en is de Nederlandse vertaling van ‘Was nicht in meinen Büchern steht’. In het boek blikt Viktor E. Frankl terug op zijn leven, ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag. Hij deelt de gebeurtenissen, anekdotes en belevenissen die hij in de loop van zijn leven verzameld heeft en die eigenlijk niet voor publicatie bedoeld waren.
recensie
Psychologie
31 oktober 2022
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
Hoe vaak willen we niet gedrag van mensen veranderen? Er zijn boeken vol geschreven over veranderkunde. Maar het blijft een kunst om gedrag te sturen. Dat heeft Astrid Groenewegen ook onderkend. In ‘De kunst van gedrag ontwerpen, ontdek een praktische methode om keuzes en gedrag te sturen’ legt zij in detail een bewezen methode uit om gedrag te veranderen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
28 oktober 2022
Judith Niekel-Sjoerds
2-3 minuten leestijd
‘Wie goed doet, goed ontmoet’ is een spreuk waar veel mensen oprecht in geloven. Dit heet officieel de ‘eerlijke wereld hypothese’. Ik noem het ook wel de ‘eigen schuld, dikke bult’ hypothese. In werkelijkheid is die hypothese zo lek als een mandje – het leven deelt lukraak klappen uit, zoals je vast al eens hebt ervaren.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
26 oktober 2022
Sjors van Leeuwen
3-4 minuten leestijd
Inspiratie! We willen het allemaal. Geïnspireerd worden, andere mensen inspireren. Want inspiratie drijft ons voort. Het is het fundament van wetenschap, kunst, cultuur, muziek en prestaties op tal van gebieden. Maar wat is inspiratie eigenlijk, hoe werkt het en hoe kun je het inzetten voor nieuwe ideeën? Hoogleraar en psycholoog Ap Dijksterhuis legt het op smakelijke wijze uit in zijn boek ‘Inspiratie’.
Interview
Persoonlijke effectiviteit
26 oktober 2022
Bas Hakker
5-8 minuten leestijd
Sinds de Coronacrisis zijn we er niet socialer op geworden, maar door samen met anderen te bewegen, ontstaat er een krachtig speelveld voor persoonlijke groei. Daarom schreef Fabio D’Agata ‘Samen intelligent bewegen’. D’Agata: ‘Samen bewegen is een katalysator van het echte leven’.
recensie
Organisatiekunde
24 oktober 2022
Henk Jan Kamsteeg
4-5 minuten leestijd
Mooie woorden zijn niet genoeg. Bedrijven die ‘voorbeeldig’ willen zijn, zullen naar hun woorden moeten handelen. Het lezen van ‘De voorbeeldige organisatie’ van Naomi Ellemers en Dick de Gilder kan een goed begin zijn.
preview
Psychologie
21 oktober 2022
Wouter de Jong
4-6 minuten leestijd
We leren onze kinderen zo ongeveer alles. Behalve de gebruiksaanwijzing van hun eigen hoofd. Daarom schreef Wouter de Jong 'Superkrachten voor je hoofd'. Er is nu ook een grappig spel om samen met je kinderen te spelen. De Jong vertelt erover in deze preview.
Interview
Persoonlijke effectiviteit
20 oktober 2022
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
Inspiratie is niet iets wat je zomaar overkomt, het is geen van god gegeven ingeving, maakt hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis duidelijk in zijn nieuwe boek ‘Inspiratie’. ‘Inspiratie is voor iedereen, het is niet voorbehouden aan genieën. Het is er ook voor een ondernemer die een nieuwe groep klanten wil aanspreken, of een reclamemaker die een slogan bedenkt.’
achtergrond
Algemeen management
20 oktober 2022
Bertrand Weegenaar
9-12 minuten leestijd
Corona, inflatie, stikstof en klimaat. Het zijn crisissen die transities noodzakelijk maken. Ze verdienen aandacht en... een verhaal. Deze Uit de boeken richt zich op de vraag hoe realistische en optimistische verhalen een rol kunnen spelen bij de broodnodige transitie. Transities en verhalen hebben namelijk een belangrijke overeenkomst: Ze brengen ons allebei van de ene naar een andere situatie.
boekenlijst
Algemeen management
20 oktober 2022
Hans Veltman
Dit is de lijst van 10 boeken die voor mij het meest waardevol waren. De boeken die mij de meest vernieuwde inzichten brachten. Meestal door ze goed te lezen. En een enkele keer door het boek zelf te schrijven.
recensie
Psychologie
18 oktober 2022
Danny Mullenders
2-3 minuten leestijd
Danny Mullenders las ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ In dat boek doen Loes Vork en Adriaan van 't Spijker verslag van een intensief therapietraject dat drie jaar duurde. Mullenders: ‘Openhartig, persoonlijk en met humor beschrijven de twee schrijvers, dat wil zeggen de client en hulpverlener, hun perspectief op dat proces.’