OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Psychologie
Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
Pagina 13 van 1.372 resultaten
preview
Persoonlijke effectiviteit
31 juli 2023
Kim Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Van waardevolle missers tot lachwekkende blunders: iedereen maakt ze én leert er vaak van, ook Kim Buitenhuis. Ze vindt het tijd dat daar de aandacht naar uitgaat in een wereld die nu nog voornamelijk uit perfecte plaatjes lijkt te bestaan. Terwijl dat laatste juist onzeker maakt. Tijd dus voor een tegengeluid, ze schreef een boek vol leerzame faalverhalen.
recensie
Coaching en trainen
21 juli 2023
Danny Mullenders
5-7 minuten leestijd
Danny Mullenders las Don’t push me! van Genieke Hertoghs. Volgens hem is het boek een aanrader voor iedereen die meer uit de ontmoeting met anderen wil halen en een stimulans om ontmoetingen tussen jou en de ander op een waarderende wijze te sturen.
recensie
Psychologie
17 juli 2023
Carla Verwijs
3-4 minuten leestijd
’s Werelds beste persoonlijke assistent, zo verkoopt Tiago Forte zijn idee voor een tweede brein. Zo eentje die je informatie opbergt én het snel terugvindt als je het nodig hebt. En wie wil dat nou niet? ‘Building a second brain’ helpt je informatie beter te organiseren, waardoor er ruimte ontstaat voor creativiteit. Het is moeilijk niet meteen aan de slag te gaan!
recensie
Psychologie
17 juli 2023
Janneke Raas
8-12 minuten leestijd
‘Het grote hoe ik werkboek’... een veelbelovende titel, toch? En dit boek van Christianne Vink is een boek op het snijvlak van mijn interesses en achtergrond: werk en het menselijk brein. Dat moest ik lezen.
preview
Persoonlijke effectiviteit
14 juli 2023
3-4 minuten leestijd
‘Meer zien van jezelf - Anders leren kijken’ van Rens van Loon & Ymke van Zwet is bedoeld voor iedereen die zichzelf beter wil begrijpen. Een kans om anders te kijken naar jezelf en te groeien in het leven. In hun preview vertellen ze hoe hun boek er kwam.
recensie
Algemeen management
6 juli 2023
Henk Jan Kamsteeg
4-5 minuten leestijd
Dienend leiderschap vraagt om een innerlijk verlangen de mens achter de medewerker te leren kennen. Om verder te kijken dan eerste waarnemingen van gedrag. Om op zoek te gaan naar de onderstroom. Psycholoog Danny Mullenders helpt ons hierbij met zijn nieuwe boek ‘Daarom doen ze dat’.
boekenlijst
Algemeen management
6 juli 2023
Managementboek Redactie
In de eerste helft van 2023 stonden er 12 verschillende boeken op de felbegeerde Nummer 1 van de Managementboek Top 100. 6 van hen haalde ook deze toplijst: de 10 bestverkochte managementboeken van 2023 tot nu toe. Van januari tot en met juni.
preview
Personeelsmanagement
6 juli 2023
Saskia Schepers
3-4 minuten leestijd
Stuur in godsnaam dyslectici naar Schiphol kopt het NRC in juni 2022. Want bij problematiek waar maar geen oplossing voor lijkt te komen heb je breinen nodig die gemaakt zijn om complexe zaken simpel te maken. Breinen die de oplossing voor zich zien en daarnaar handelen. Dyslectische breinen.
recensie
Algemeen management
30 juni 2023
Roy van den Anker
2-3 minuten leestijd
Mensen vertonen ineffectief gedrag dat bovendien niet logisch is. Als je dat gedrag van een afstand waarneemt, vraag je je af wat sommige mensen bezielt. Zien ze zelf niet dat het niet werkt? Wanneer dit gedrag dichtbij komt - omdat het bijvoorbeeld en collega of medewerker is die zich zo gedraagt - dan kan het zelfs ergerlijk zijn. Vaak hebben we dan ook snel een oordeel klaar.
interview
Psychologie
23 juni 2023
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Kenniswerkers zijn wekelijks uren kwijt met het vruchteloos zoeken naar onzorgvuldig opgeslagen informatie, zegt productiviteitsexpert Tiago Forte. In ‘Building a second brain’ beschrijft hij hoe een tweede brein ons niet alleen efficiënter, maar ook creatiever maakt. ‘Rangschik je informatie niet op thema, maar op inzetbaarheid.’
preview
Algemeen management
21 juni 2023
Danny Mullenders
2-3 minuten leestijd
Organisaties hebben bestaansrecht door de mensen die er werken. Dit is een gigantische open deur, maar daarmee is het niet minder waar. Maar terwijl er door HR en leidinggevenden gezegd wordt dat de organisatie valt of staat met medewerkers, is er opvallend weinig aandacht voor hoe mensen écht in elkaar steken, en waarom ze doen wat ze doen.
recensie
Psychologie
15 juni 2023
Marthe Walter
3-4 minuten leestijd
‘Building a Second Brain’ is zo’n boek dat ervoor zorgt dat je nooit meer hetzelfde kijkt naar alles dat je in de toekomst nog gaat lezen. Tiago Forte belooft ‘ruimte in je hoofd’, dankzij zijn nieuwe manier van organiseren in dit digitale tijdperk. Wie zijn tips en tricks volgt, zal zien dat hij deze belofte meer dan waar maakt.
Interview
Coaching en trainen
15 juni 2023
Fidessa van Rietschoten
6-9 minuten leestijd
We doen het de hele dag door: vanuit onze eigen bubbel mensen proberen te overtuigen bepaald gedrag te vertonen, ook wel pushen genoemd. Hoe sterk en rationeel een argument ook is, vaak werkt het niet. Maar de wetenschap toont aan dat iemand overtuigen via de ratio maar in 2-5% van de gevallen werkt. Hoe zorg je wél voor gedragsverandering? Genieke Hertoghs legt in ‘Don’t push me!’ een route uit om anderen via het onbewuste te activeren. De grote spelbreker? Dat zijn we zelf.
recensie
Psychologie
14 juni 2023
Hans de Witte-van Mierlé
3-4 minuten leestijd
Het omslag van ‘Ik ga waar ik voor sta!’ Van Paul Verveen prikkelt mijn verbeelding. Ikigai is een verborgen plek waar het goede leven bestaat. Een Atlantis, El Dorado en Shangri-La ineen. Maar Ikigai is geen plaats. Paul Verveen legt het uit. Het is een concept, een term die inhoudt dat je een doel in je leven hebt. Het doelgerichte omschrijft Verveen als iets waar je energie van krijgt.
recensie
Psychologie
12 juni 2023
Hans de Witte-van Mierlé
3-5 minuten leestijd
We hebben het allemaal regelmatig: een probleem waar je niet uitkomt. Tijd voor hulp, in de vorm van het kleine, gele boekje 111 losbrekers voor meer plezier bij het oplossen van problemen’ van Jacky van de Goor en Guido Stompff.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
9 juni 2023
Christel Deckers
3-4 minuten leestijd
Mike Rucker is organisatiepsycholoog. Hij schrijft regelmatig in kranten en tijdschriften over de onderwerpen plezier en gezondheid. Nu is er een boek van zijn hand: ‘Het plezierplan’. Tijdens het schrijven brak corona uit en werd hij zelf ernstig ziek; voorwaar geen periode waarin plezier maken bij hem voorop stond.
Interview
Psychologie
8 juni 2023
Fidessa van Rietschoten
6-8 minuten leestijd
Een goede reden hebben om met energie je bed uit te komen. Een beschrijving die de Japanse levensfilosofie ‘ikigai’ tekortdoet, maar het is een doel waar we en masse naar streven. Met in het achterhoofd het stijgende aantal burn-outs, concludeerde klinisch psycholoog, psychotherapeut en bedrijfskundige Paul Verveen dat veel mensen energie in zaken stoppen waar ze te weinig energie uithalen. En daar komt ikigai om de hoek kijken: een wezenlijk doel in je leven hebben en nastreven.
recensie
Psychologie
6 juni 2023
Annemarie Smits
3-5 minuten leestijd
In ‘Stress zit niet tussen de oren’ leren we dat er goede stress, voorbijgaande stress en chronische stress bestaan. In die laatste zitten de schadelijke effecten. Stress is geen waanidee dat tussen de oren zit, maar het effect van ons aanpassingsvermogen. De Roos baseert haar visie op de fysische werking van ons lijf en brein en de interactie met onze omgeving. Ze legt de focus op onze natuurlijke eigenschappen als mens.
recensie
Psychologie
1 juni 2023
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Als ambitieuze professional loop je tegen best veel dingen aan. Werkdruk, veel verschillende activiteiten, afleidingen alom. Denk alleen maar aan de signalen van je telefoon of mail. Vaak ontaardt dit in een informatie-overload met uitval van de medewerker tot gevolg. Christianne Vink geeft in haar ‘Het grote hoe ik werkboek’ tips hoe je hiermee om kan gaan.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
1 juni 2023
Hans de Witte-van Mierlé
3-5 minuten leestijd
Sommige boeken zijn niet zo mijn genre. Voor mij is het een uitdaging om een boek uit dat genre dan toch positief kritisch te bekijken. ‘Happy Life 365’ van Kelly Weekers is daar een voorbeeld van. Een open blik en lezen maar.